in

Zašto ne smijemo jesti tunjevinu svakog dana?

Američki nutricionisti nemaju ništa protiv redovnog konzumiranje tunjevine iz konzerve, ali ju svakako ne bi stavili na svakodnevni jelovnik.

Američki nutricionisti nemaju ništa protiv redovnog konzumiranje tunjevine iz konzerve, ali ju svakako ne bi stavili na svakodnevni jelovnik.

Njihovo neslaganje s učestalim posezanjem za ovim konzervama nema samo veze s količinama žive i teških metala koji mogu biti prisutni u njenom mesu, već generalnim odrednicama zdrave prehrane.

Dobro je poznato da je tuna migracijska riba koja može preplivati veliku kilometražu te putem upiti teške metale i živu kao posljedicu zagađenja mora. Količine žive neće nestati ni nakon komplikovanog procesa konzerviranja, a izloženost njenim negativnim svojstvima zavisiće o individualnim karakteristikama pojedinca.

Čak i da suočite dvije osobe s istim uslovima – npr. jednoj konzervi od 180 grama ocijeđene tune dnevno, ne biste dobili identične rezultate. O uticaju žive na ljudski organizam, naime, zavisiće će tjelesna masa pojedinca, opšte stanje organizma, kao i eventualne genetske bolesti od kojih bi ta osoba mogla patiti.

Imajte na umu da se u 100 grama konzervirane tune može naći od 10 do 45 mikrograma žive, dok će ista količina u svježem odresku ove plave ribe – biti dvostruko viša!

Treba znati i da većina plodova mora sadrži određene količine žive, a najčešći uzroci trovanja ovim elementom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci stoga preporučuju umjerenost u konzumaciji.

Panika oko trovanja živom iz tune počela se širiti oko 2004. godine kada je američka Agencija za hranu i lijekove trudnicama, ali ne i generalnoj populaciji – savjetovala ograničavanje unosa ove ribe u organizam.

Napravite sebi 10 novih kvadrata u domu

Hit na Instagramu: Kako da očistite luk za pet sekundi bez suza