in

Vjerski ili svjetski? – Roboti umjesto vjerskih vođa

Religije širom svijeta evoluiraju

Religije širom svijeta evoluiraju, pa nas i ne treba čuditi da se danas neke vjere oslanjaju čak i na robotske “svećenike”.
Još se u srednjem vijeku pojavljuju kršćanski “roboti” koji su bili napravljeni za religiozno obilježavanje uskršnjih i božićnih obreda. Naprimjer, u 16. stoljeću španski je urar napravio mehaničkog redovnika koji zapanjujuće funkcioniše i do današnjega dana.

Danas su religiozni roboti nešto sofisticiraniji, pa japanski Kodaiji hram, u Kyotu, ima robotskog svećenika pod imenom Mindar, koji unosi futuristički preokret u propovijedanje unutar 400 godina starog budističkog mjesta poštovanja.

Dizajniranje i izgradnja Mindara koštala je milion dolara, a željelo se da robot izgleda kao Kannon Bodhisattva, budistička božica milosrđa, koja se, prema vjerovanjima, manifestuje kroz različite oblike, pa zašto ne bi i kroz robota.

Mindar je visok 195 centimetara, napravljen je od aluminija i silikona te ima spolno neutralno tijelo koje je nastalo u saradnji Kodaiji hrama i profesora robotike Hiroshija Ishiguroa s univerziteta u Osaki. Programiran je za održavanje propovijedi i može se kretati kroz hram te pritom ostvarivati interakciju s ljudima.

Sam svoj majstor: Maske za suhu kosu

Sličnosti i razlike: Crijevna viroza ili trovanje hranom?