in

Usporite starenje: Deset namirnica za žene koje su ušle u petu deceniju života

Kako se broj svjećica na vašoj rođendanskoj torti povećava, to je sve veći znak da treba usvojiti zdrave navike, naročito kada je riječ o ishrani

Kako se broj svjećica na vašoj rođendanskoj torti povećava, to je sve veći znak da treba usvojiti zdrave navike, naročito kada je riječ o ishrani.

Ako ste napunili 50 godina, onda uvrstite ove namirnice u jelovnik, usporite starenje i sačuvajte zdravlje cijelog organizma. One su dobre za srce, mozak, kosti…

1. Cvekla

Ovo slatko korjenasto povrće pozitivno utiče na energiju, zdravlje mozga i zdravlje srca. Nutricionistkinja Patricia Banan ističe da je cvekla puna nitrata koji mogu povećati dotok krvi u mozak, što može pomoći u borbi protiv demencije.

Nitrati kontrolišu i krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova. Cveklu možete konzumirati svježu i pečenu, u raznim jelima, čorbama i salatama.

2. Sjeme suncokreta

Namirnica za mladoliku kožu. Istraživanja pokazuju da kombinacija vitamina E i vitamina C može da zaštiti kožu od UV oštećenja. Sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E i lijepo se slažu uz saaltu od špinata koji je pun vitmina C.

3. Orah

Jedinstvena mješavina nezasićenih masti, biljnih sterola, vlakana i flavonoida u pekanima čini da ova namirnica bude nevjerovatno zdrava, a naročito se preporučuje starijim osobama s kardiovaskularnim oboljenjima. Istraživanja pokazuju da konzumiranje porcije pekan oraha svakog dana može pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti.

4. Dodatni izvor proteina

Već od 30. godine naši mišići postaju slabiji, ali to počinjemo primjećivati tek u 50. godinama. Zato je važno konzumirati hranu bogatu proteinima, ali možete koristiti i jedan od najboljih prirodnih suplemenata proteina – surutku u prahu.

5. Kelj

Ovo poveće je odličan izvor kalcija, a kako starite, potebe za kalcijumom se povećavaju. Jedna šolja kuhanog kelja obezbeđuje oko 30 odsto dnevne potrebe za kalcijumom, zajedno s nizom drugih važnih hranljivih materija kao što su vitamin K, vitamin A, vitamin C, kalij i vlakna.

6. Mahunarke

Osobe koje imaju više od 50 godina imaju veći rizik od visokog holesterola i dijabetesa tipa 2. Konzumiranje ishrane bogate vlaknima, biljnog porijekla, koja uključuje grašak i grah, može pomoći u smanjenju incidencije ovih bolesti.

7. Kinoa

Konzumiranje kinoe je još jedan sjajan način da povećate unos proteina. Kinoa je kompletan protein koji nudi svih devet esencijalnih aminokiselina. Možete je koristiti kao dodatak salatama, kuhanim jelima, tjesteninama ili rižotu.

8. Paradajz

Paradajz je odlična antiage namirnica. Bogat je likopenom, antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja suncu i smanjuje postupak nastanka bora.

9. Gljive

Tokom menopauze ključno je povećati unos hrane koja je bogata kalcijem i vitaminom D u cilju očuvanja gustine i zdravlja kostiju. Gljive su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, a istraživanja sugerišu da upotreba gljiva kao zamjena za govedinu može pomoći da smanjimo unos kalorija tokom dijete.

10. Suhe šljive

Istraživanja pokazuju da konzumiranje pet do šest šljiva svakog dana može pomoći u sprječavanju gubitka koštane mas,e kaže dijetetičarka Erin Palinski-Vade.

Budući da kosti ubrzano gube na gustini poslije 50. godine, dodavanje u jelovnik hrane poput šljiva može biti ključno za održanje zdravlja i pokretljivosti. Također, suhe šljive su odličan način da podstaknete probavu, piše Lovesensa.

Ajo Blanco: Hladna supa koja će oduševiti vaša nepca

Riješite se neugodnog zadaha uzrokovanog bijelim lukom