in

Ukusno i sočno: Najlakša verzija tradicionalnog grčkog girosa

Girosi su tradicionalno grčko jelo, a obično se služe kao sendvič s paradajzom s tzatziki sosom

Girosi su tradicionalno grčko jelo, a obično se služe kao sendvič s paradajzom s tzatziki sosom. Meso se obično pravi na vertikalnom ražnju, a u slučaju da ga pravite kući i tava će poslužiti.
Mi vam donosimo recept za pripremu domaćih girosa s pilećim mesom. Naravno, vi možete napraviti i neku drugu kombinaciju u zavisnosti od toga koje meso preferirate.

Za pripremu girosa potrebni su vam sljedeći sastojci:

500 grama fileta
malo mješavine začina
Za tzatziki sos:
2 kašike grčkog jogurta
1 čehne narendanog bijelog luka
sitno nariban krastavac
2-3 kašike sitno sjeckanog kopra
2 kašike maslinovog ulja
prstovat soli
sok od pola limuna

Tijesto:

300 grama brašna
malo soli
malo mlijeka
i vode
malo kvasca

Priprema:

Prvo napravite tijesto. Sve sastojke sjedinite i ostavite da odstoje. U međuvremenu pripremite piletinu. Piletinu isjeckajte ili na kockice ili na prutiće. Prelijte maslinovim uljem i začinite mješavinom začina. Pržite na zagrijanom puteru.

Nakon što ste ispržili piletinu pripremite tzatziki sos. Izrendajte krastavicu i dojdate sitno isjeckan kopar. U drugu posudu stavite izrendano čehne bijelog luka, a potom dodajte grčki jogurt i malo maslinovog ulja. Začinite po volji. Krastavac spojite s jogurtom.

Kada je tijesto nadošlo premijesite ga i razvaljajte u loptice. Oblikujte ga oklagijom tako da bude tanko. Pecite ga s jedne i druge strane na dobro zagrijanoj, nepodmazanoj tavi.

Kada je tijesto gotovo, polovinu premažite tzatziki sosom. Dodajte piletinu i salatu po želji. Preklopite.

Čaj od kore ananasa: Smanjuje rizik od nastanka raka, štiti srce i krvne sudove

Veže li vas ljubav ili strast: Jeste li spremni stati na ludi kamen?