in ,

Šetnja kroz istoriju: Magična čokolada

Korištena prije više od 3.500 godina i puna serotonina

Korištena prije više od 3.500 godina, u vrijeme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas.
Maje su pravile čokoladni napitak miješajući mrvljeno sjeme kakaa, vodu i ljute paprike, koji je korišten uglavnom u religijskim ritualima, pa su ga nazivale „hranom bogova“. Važnost biljke kakaa u to doba je bila ogromna. Govorilo se da ima magijsku moć, pa su čak i zidovi njihovih palata oslikani kakao plodovima. Sve to čokoladu svrstava u najstariji napitak poznat čovječanstvu.

Istorija čokolade je duga i uzbudljiva

Osim Maja, piće od čokolade koje su Asteci pripremali od kakaovog sjemena i vode zvalo se ‘ksokoati’, što znači ‘gorka voda’. Koliko je u to doba pridavana važnost zrnima kakaa, govori činjenica da je običan narod u doba Asteka ova zrna koristio kao novac. Prvobitno, čokolada uopšte nije bila zaslađena i češće je bila povezana s pićem nego sa čvrstom materijom. Kada su se Španci i Portugalci doselili u Ameriku, tek onda se u čokoladu počela dodavati šećerna trska.

Prvi Evropljani koji su pili čokoladu

Dodavanjem šećerne trske čokolada dobija sasvim novi okus, a španski vojnici su prvi u Evropi počeli pripremati čokoladu, dodavali su joj šećer i cimet, ali su je i dalje pripremali kao piće.
Magija čokoladnog napitka se brzo proširila Starim kontinentom, obuzimajući prvo vlastelu i plemiće, a potom i cijeli svijet.

Za proizvodnju prvih štangli čokolade zaslužan je bio Džozef Frej, koji je koristio specifičnu mješavinu kakaa i nizozemske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

U savremenom dobu čokolada koju poznajemo pojavljuje se u mnoštvu oblika i okusa: filovane, punjene, miješane sa voćem, žitaricama i brojni drugi oblici ovog slatkog zadovoljstva.

Danas postoji više od 600 različitih okusa čokolade, ali daleko od toga da su sve identičnog kvaliteta. Kada birate čokoladu, obavezno pročitajte njen sastav i zemlju porijekla.

Izvor: novostimagazin.

Zapjevala sojka ptica: Privucite ptice u svoj vrt, evo kako

Banana split torta: Osvježavajuća bomba gotova za 25 minuta