in

Psi i vrućina: Obratite pažnju na ove stvari

U toku ljetnih dana briga o psima je drugačija

Posebno je potrebno obratiti pažnju kada ovog kućnog ljubimca izvedete u šetnju, kako rashladiti njegov organizam i zaštititi ga od visokih temperatura zraka. Visoka temperatura može biti ozbiljna opasnost po zdravlje pasa, piše britanski dnevni list The Telegraph. Zato postoji nekoliko savjeta kako se brinuti o psu tokom ljeta.

Pas se ne smije ostaviti u vozilu kada je temperatura zraka izrazito visoka jer to može biti smrtonosno po njega. U pojedinim zemljama to je kažnjivo.
Preporučljivo je da pas ne boravi na otvorenom kada toplotni talas dostiže svoj vrhunac u toku dana. To je period između 11 i 16 sati. U suprotnom, to može imati za posljedice ubrzano disanje, tjeskobu, pa čak i kolaps. Zbog svakog simptoma je potrebno tražiti veterinarsku pomoć.

Opasna je i visoka temperatura tla, što se prije svega odnosi na asfaltne površine. Zato stručnjaci preporučuju vlasnicima ovih kućnih ljubimaca da drže ruku na površini najmanje pet sekundi jer će im to biti najbolji pokazatelj da li je (ne)sigurna za psa.
Važno je da voda uvijek bude dostupna psu. Ne smije se zaboraviti da od njegove težine i starosti utiče kolika količina vode mu je potrebna, a sve s ciljem da se izbjegne dehidracija.
Podrazumijeva se i briga o higijeni. To se posebno odnosi na pse koji imaju dugu i gustu dlaku za koju je potrebno redovno pranje i šišanje.

Vlasnici trebaju rashlađivati psa. Tom prilikom mogu se zabaviti s njim.
Tokom toplotnog vala je poželjno da se smanje aktivnosti psa jer će se time smanjiti i njegova tjelesna temperatura. Jutro i večer su doba dana kada ga treba izvesti napolje.
Ako je nužno da se pas nalazi na vanjskom prostoru kada je temperatura zraka visoka, onda je potrebno da ima pristup vodi, te da se nalazi negdje gdje je manje izložen direktnom uticaju sunca.

Mora se obratiti pažnja i na ishranu koja bi trebala biti nešto umjerenija. Također se preporučuje da se pas hrani ujutro i navečer. U vrijeme najvećih vrućina ne preporučuje se šišanje pasa, osobito ne kod pasa s dvostrukom dlakom. Naime, pseća dlaka ljeti ga štiti od pregrijavanja.

KILOGRAMI SE SAMI TOPE: Uz jednostavan recept iz prirode do brzog mršavljenja i ravnog stomaka…

Jedna voćka dnevno protiv šećera u krvi