in

Neočekivani podaci: Virus ima poseban učinak na mlađu djecu, evo kakav

Djeca mlađa od pet godina mnogo su zaraznija kada je riječ o koronavirusu, odnosno, ona lakše prenose virus od mališana starijeg uzrasta, pokazuje istraživanje naučnika iz Dječije bolnice “En i Robert Luri” i Sjeverozapadnog univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Procent genetskog materijala virusa korona u nosu djece do pet godina veći je od deset do 100 puta od onoga kod starije djece i odraslih, otkriva studija. Sasvim mala djeca mogla bi biti veliki prenosioci virusa među stanovništvom, sugerišu rezultati objavljeni u medicinskom časopisu “JAMA pedijatriks”.

Naučnici su od 23. marta do 27. aprila uzimali briseve iz nosa 145 pacijenata koji su bolovali od lakšeg do umjerenog oblika kovida 19, i to sedam dana od pojave prvih simptoma bolesti.

Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe, 46 djece mlađe od pet godina, 51 dijete od pet do 17 godina, te 48 odraslih osoba od 18 do 65 godina. Naučnici su u disajnim putevima male djece utvrdili prisustvo virusa u količini “od 10 do 100 puta većoj” nego u drugim starosnim grupama.

Naučnici preciziraju, što je više genetskog materijala virusa prisutno, to je on zarazniji. Osim što studija može pomoći u sagledavanju zdravstvenih implikacija, autori smatraju da rezultati mogu pomoći u sprovođenju vakcinacije kada jednom vakcina postane dostupna. Ovo istraživanje protivrječi dosadašnjim tvrdnjama.

Ako i vi jedete s mobitelom, gledate tv ili u računar, nemojte to više raditi!

Ljekari upozoravaju: Ne koristite gel za dezinfekciju ruku na ovim mjestima