in

Ne uklanja samo lak za nokte: Acetonom očistite mrlje od kafe ili čaja

Na pomen acetona, prvo pomislimo na skidanje laka za nokte

Na pomen acetona, prvo pomislimo na skidanje laka za nokte. No, on je efikasan i u čišćenju drugih stvari.

Donosimo šest trikova za efikasno čišćenje acetonom. Iznenadit će vas šta sve možete da uradite.

1. Čišćenje tastature

Stavite malo acetona na tufer ili komadić vate i oprezno prebrišite tastaturu ugašenog računara. Prvo isprobajte na maloj površini, da ne bi eventualno bilo neprijatnih iznenađenja.

2. Otklanjanje mrlja od čaja ili kafe

Također sa malo acetona na vati protrljajte dok mrlja ne nestane. Poslije dobro isperite deterdžentom i vodom. Oprezno sa porcelanskim šoljicama kada je na njima nešto nacrtano, moglo bi vremenom da izblijedi ukoliko ponavljate ovaj postupak.

3. Poliranje kožnih cipela

Ako otkrijete male ogrebotine na svojim kožnim cipelama, možete ih otkloniti krpicom natopljenom acetonom, samo lagano prebrišite. Prije toga isprobajte na maloj površini.

4. Čišćenje brijača

Aceton ima i dezinfekcijsko dejstvo; nakon korištenja brijača, potopite oštricu u aceton, neka djeluje nekoliko minuta, pa isperite vodom.

5. Uklanjanje naljepnica

Vinjeta na staklu automobila ili dječje naljepnice na vratima često se tvrdoglavo drže. Skinite naljepnicu koliko je to moguće, a potom ostatak natrljajte acetonom. To najbolje djeluje na staklu. Na drugim površinama, poput drveta, najprije testirajte aceton da ne uništite površinu.

6. Čišćenje pribora za šminku

“Okupajte” beauty pribor u acetonu i temeljno isperite. Tako se smanjuje rizik od upala i bubuljica, što može da se desi kad koristite prljavi pribor, piše Miss7.

Posvetite im što više ljubavi i pažnje: Roditeljski zagrljaj razvija inteligenciju kod djece!

Šest savjeta za šoping sa mališanima bez buke i nerviranja