in

Naučno dokazano da je prirodni antibiotik, još je i ukusan! Ne, nije bijeli luk

Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence…

U Indiji listovima bosiljka trljaju mjesta uboda kukaca, a smatraju ga i afrodizijakom. Stare recepture naših baka preporučuju nam da uz postelju stavimo grančice bosiljka i tako rastjeramo dosadne komarce.
Još je važnije da je bosiljak znanstveno ispitana biljka i dokazano je njezino začinsko, mirisno, ali i ljekovito djelovanje. To znači da bosiljak nije samo začin jelu i ukrasna biljka, već pomaže i našem zdravlju.
Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su bosiljak negovali kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za liječenje mnogih bolesti – dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu. Prvi pisani dokument o bosiljku je star 4.000 godina i potiče iz starog Egipta. Riječ bosiljak potiče od grčke reči basilikon, što znači kraljevski, čime su drevne kulture izrazile poštovanje prema ovoj biljci.
Dvije kapi eteričnog ulja bosiljka u kašičici meda uklonit će mučnine i smiriti nagon na povraćanje (slično djelovanje na mučnine i povraćanje ima i đumbir).

Ako je vaša kosa ili koža masnija ili na koži imate osip i/ili crvenilo, pripremite čaj od bosiljka i okupajte se u njemu, tj. isperite kosu.
Bosiljak možete kombinirati s komoračem, kaduljom i borovnicom te smiriti upalu želuca i crijeva te smanjiti mučnine.

 

Ako ga kombinirate s odoljenom, osigurat će vam miran san, dobar odmor i oslobađanje od stresa i napetosti.
Možete ga pomiješati i sa sljezom, majčinom dušicom i nekim drugim ljekovitim biljem što će vam pomoći kod astme i bronhitisa.

Snažan antioksidans

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, šite tijelo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.

Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Odličan za srce i krvne sudove

U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime djeluje preventivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.
Bosiljak je definitivno daleko više od začina i ukrasne biljke, on je fantastična pomoć iz prirodne ljekarne za niz raznih tegoba, od ublažavanja grčeva do uklanjanja nemira i nervoze.

Bosiljak u kulinarstvu

Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama,a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov okus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači okus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.

Od svježe nasjeckanog bosiljka s bijelim lukom i maslinovim uljem može se napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput tjestenine, riže i brusketa.

Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Isjeckajte bosiljak i pomiješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svježeg bosiljka, mocarele i paradajza.

Popijte osvježavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nasjeckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procijediti.

Neobični hobiji poznatih ličnosti

SJAJNO RJEŠENJE! Ovim trikom ćete ukloniti sve mrlje od kamenca!