in

Kao u restoranu: Tajna hrskavog pomfrita

Želite li kod kuće napraviti pomfrit koji će biti ukusan kao da ste ga kupili u restoranu, znajte da postoji način za to

Želite li kod kuće napraviti pomfrit koji će biti ukusan kao da ste ga kupili u restoranu, znajte da postoji način za to. Jedino morate prihvatiti da zahtijeva malo duži proces pripreme jer nikako nije dovoljno narezati krompir i baciti ga u vruće ulje.

Dok je krompir tek narezan, prepun je škroba koji sprečava da dobijemo onaj savršeno hrskav okus izvana. Zato se zaljubljenici u kuhanje slažu da ga je potrebno ostaviti neko vrijeme u vodi.

Narezani krompir može biti u vodi do tri sata, a ona ga obično tako pripremi, obavi sve ostalo i onda ostaje samo prženje.

Ulje treba biti na temperaturi od 150 Celzijeva jer u prvoj fazi prženja krompir treba tek omekšati.

Nakon što ste narezani krompir ostavili da odstoji barem sat u vodi, izvadite ga i osušite na papirnatim ubrusima sa svih strana. Kada se ulje dovoljno zagrije, uronite ga i pecite nekoliko minuta, dok ne postane mekan iznutra.

To ćete najbolje vidjeti ako izvadite jedan od krompirića i isprobate ga čim se malo ohladi. Kada je dovoljno pečen, rasporedite pomfrit na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.

Slijedi druga faza, odnosno novo pečenje na 200 stepeni Celzijevih. Pojačajte vatru i čim postignete potrebnu temperaturu, vratite krompir u ulje. Pecite dok ne dobije zlatnosmeđu boju i promiješajte koji put.

Nagovorite dijete da jede pomoću ovih jednostavnih trikova

Šećerom protiv laka za nokte: Osvježite dom bez velikih ulaganja