in

Kako djetetu odgovoriti na pitanje: Mama, jesam li lijepa?

Između druge i treće godine, djeca počinju da pokazuju šta im se sviđa a šta ne, što u vezi hrane, što u vezi toga šta nose, koje igre vole, itd.

Između druge i treće godine, djeca počinju da pokazuju šta im se sviđa a šta ne, što u vezi hrane, što u vezi toga šta nose, koje igre vole, itd. Ovo je sasvim normalna faza razvoja djeteta, a mi mu možemo pomoći tako što ćemo mu ponuditi izbor koji će prijati i njemu i nama. Nažalost, dešava se da djeca pokažu naklonost ka nečemu što se nama ne dopada, i tu stvari postaju komplikovane.

Savjet je da, kada su u pitanju sigurnost i moralni principi, tu postavite jasne granice i držite se toga. A kada je u pitanju stvar ukusa, na primjer šta će dijete nositi, onda je bolje njemu prepustiti izbor.

Pojedini roditelji izjavili su da su, npr. dozvoljavali djeci da odu u pidžamama u vrtić i da su djeca sama tražila da se vrate kući i presvuku nakon što bi vidjela da su sva ostala djeca propisno obučena. To je vrlo bitna lekcija jer se nekako čini da, čim iz interakcije izostane faktor sile, djeca manje protestuju na zahtjev roditelja. Naravno, to nije uvijek slučaj ali, kao generalno pravilo, što više djeci dopuštamo da budu samostalna, to će kasnije donositi pametnije odluke.

Djevojčiče su mnogo više nego dječaci izložene porukama o izgledu, ljepoti, svom tijelu. Roditelji malo šta mogu da učine po tom pitanju, osim da se potrude da djetetu ograniče pristup sadržajima koji promovišu površne aspekte ženstvenosti. Najbolje je sopstvenim primjerom pokazati kako na zdrav način posmatrati sebe. U svakom slučaju, nemojte izbjegavati pitanje (time ćete zanemariti dijete), niti praviti veliku stvar od toga.

Ako je vašoj kćerki neprijatno da nosi kratke rukave na 40 stepeni jer se ne osjeća dobro u pogledu sebe, pitajte je zašto se tako osjeća. Pokušajte da se stavite na njeno mjesto i razumijete je. Ako je u pitanju samo dječiji inat, pustite je da nosi duge rukave. Kasnije će joj vjerovatno postati vruće i tada joj bez pridikovanja možete pomoći da se presvuče. Međutim, ako je djevojčici neprijatno zbog izgleda, dajte joj kompliment kojim nećete direktno reći da je lijepa, već nešto poput “Ja vidim dvije savršeno normalne ruke sa čistom i nježnom kožom, koje obožavam da mazim i golicam”.

Nakon toga, upitajte je šta zaista misli o svojim rukama i zašto joj je toliko neprijatno. Iznenadili biste se odgovorima, a ponekad se može desiti da dijete ni samo ne zna zašto je toliko nesigurno u sebe. Šta god bio slučaj, uvjerite je u suprotno, i to ne pohvalama već potvrđivanjem toga kako je vi vidite. I potrudite se da saznate otkud joj takva ideja. Da li su to njeni prijatelji, televizija, časopisi?

Porazgovarajte o tome na koji način su žene prikazane u medijima i da li svaka žena izgleda tako. Ako ne, zašto ne? Objasnite joj da realnost nema veze sa onim što se prikazuje u medijima. Ukažite joj na to da kako osoba izgleda nije ni od približnog značaja kao to kako tretira ljude oko sebe.

I posljednje, potrudite se da kod djeteta stvorite zdrave navike u vezi ishrane i vježbanja tokom igre. Ali ne pravite veliku stvar oko toga. Neka jednostavno postane dio svakodnevne rutine, ono što dijete inače čini, piše B92.

Budite oprezni: Ove “zdrave” namirnice škode vašim bubrezima

Nova australska studija: Kafa smanjuje rizik od razvoja ciroze jetre