in

Iskoristite sezonsko voće: Napravite mrvičasti kolač od šljiva

Stručnjaci kažu da je šljive najbolje jesti svježe ili sušene, no ponekad je zaista teško odoljeti slasnim jelima u čijem su fokusu upravo ovi zdravi ljubičasti plodovi

Stručnjaci kažu da je šljive najbolje jesti svježe ili sušene, no ponekad je zaista teško odoljeti slasnim jelima u čijem su fokusu upravo ovi zdravi ljubičasti plodovi. Istraživanja pokazuju da šljive čuvaju zdravlje srca, potiču probavu, smanjuju razinu šećera u krvi, održavaju gustoću kostiju, čuvaju zdravlje očiju i štite od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ako želite u potpunosti iskoristiti sezonu šljiva, isprobajte ovaj slasni recept.

Mrvičasti kolač od šljiva

Sastojci:

Za nadjev:

250 g šljiva

kašika smeđeg šećera

kašika gustina

kašičica cimeta

Za posip:

100 g putera

110 g smeđeg šećera

100 g integralno brašno

40 g zobenih pahuljica

Priprema:

Šljive operi i izvadi im košticu pa ih nareži na komadiće. Dodaj im sve ostale sastojke i pomiješaj. Složi ih u vatrostalnu posudu. U blenderu pomiješaj puter, smeđi šećer, integralno brašno i zobene pahuljice pa pospi preko voća. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C pola sata.

Jednostavno: Za vitku liniju jedite sporije

Srce pumpa više krvi: Kada se treba zabrinuti?