in

Ima i to: Kako pravilno piti običnu vodu!

Voda nije magija, jer tijelo zahtijeva i ostale elemente

Savjeti stručnjaka:

Da li treba da popijemo čašu vode na prazan stomak?
Da, to je veoma dobra navika. Tokom noći tijelo gubi mnogo vode i potrebno je nadoknaditi gubitak nakon buđenje – to je logično. Voda napušta tijelo, ne samo preko znojenja u toploj sobi vać i kao posljedica fiziološkog procesa disanja.

Da li je štetno da pijemo vodu tokom obroka?

Ne, nije štetno. Slična razmatranja se vrše isključivo na osnovu potrošnje drugih pića za vrijeme jela: slatka gazirana piće sadrže vještačke zaslađivače ili kofein, ali su prirodni sokovi izuzetno korisni za varenje i metabolizam. Takva pića pojačavaju potpuno različite procese u stomaku i tokom obroka stomak se umjesto varenja, preusmerava na tečnosti koje ulaze unutra s hranom. Za razliku od prirodne vode za piće koja dopunjuje naše tijelo i pomaže varenju.

Mi smo, na kraju krajeva, sačinjeni u prosjeku od 60% vode. Uzgred, veoma je korisno da popijete čašu ili dve prije jela kako biste pripremili stomak za obrok. Ponekad, to može pomoći da ne jedete previše, jer stomak je podmukao i možda je jednostavno “žedan”, a ne gladan. I tokom obroka možete bezbjedno piti vodu između smjena jela.

Da li piti vodu tokom ili odmah poslije treninga?

Naravno da treba uzimati vodu tokom i poslije treninga. Tokom treninga treba uzimati malu količinu vode svakih 15-30 minuta. Ako je svrha vašeg treninga da poboljšate zdravlje i izgled, tokom treninga uzimajte vodu. Nakon treninga možete piti i vodu i specijalno pripremljena pića koja vam pomažu da obnovite tijelo poslije stresa.

Koliko često dnevno je potrebno da pijemo običnu vodu?

Bolje je pomalo i često. Držite bocu vode u ruci – na radnoj površini, u kolima, u spavaćoj sobi na noćnom stočiću. Dakle, najlakši način da se postigne efekat prirodnog zasićenja je kada je u tijelu uravnotežen konstantan protok tečnosti. Vremenom, primjetićete kako je vaše zdravlje poboljšano, i opšti proces – varenja i efikasnost sna.

Da li je važno da pijemo svakodnevno dva litra vode?

Dnevne potrebe variraju od vaše težine, metabolizma, vježbi i eksternih faktora. Dva litra su nezaboravan orijentir za “prosječnu” osobu, a ne recept. Naravno, dobijamo vodu iz povrća, voća, supe i pića (osim alkohola i kofeina koji su diuretici i promovišu izlučivanje tjelesnih tečnosti), a značajan dio ova dva litra ulazi u tijelo na ovaj način. Dakle, mi ne govorimo o tome da na silu gutate dva litra vode, pored svih drugih izvora vode. Međutim, većina nas vjerovatno još premalo vode. Trebalo bi da pokušate da popijete dnevno najmanje dodatnih pola litra vode (po mogućnosti ujutru) – i uskoro ćete osjetiti razliku. Za one koji se bave sportom ili rade u toplim klimatskim uslovima, i dva litra vode može biti nedovoljno. Dakle: “Da živite bolje, trebalo bi da pijete više!”

Koja temperatura vode je korisna za piće?
Najbolje je koristiti vodu koja je na sobnoj temperaturi. Naravno, tokom vrelih dana uživamo u hladnoj vodi i nema ničeg lošeg, pogotovo ako pijete u malim gutljajima. Ali, ne treba uzeti odjednom pola litre ledene vode: tako imate priliku da prehladite grlo.

Da li treba da pijemo više vode tokom ljeta?

Najbolji pokazatelj “da li da pijete vodu” je žeđ. Bez obzira na doba godine, kada smo izloženi dodatnim faktorima koji doprinose gubitku vode tijela i mogu da osuše kožu i sluzokožu, potrebno je konzumirati vodu. Suh vazduh iz klima-uređaja u kancelariji ili u automobilu, centralno grijanje takođe suše vazduh u stanu ili kući, sportske aktivnosti tokom hladnog vremena… Kada pijete kafu, koja je poznati diuretik, pijte je sa čašom vode.

Da li voda može da otupi osjećaj gladi i time izgubimo kilograme ili je to mit?
Da, to pomaže. Ipak, najbolji način da izgubite kilograme je da jedete pravu hranu i da vježbate. Potrebno je ograničiti u ishrani alkohol, slatkiše, nezdrave obrađene masti, povećati unos zdrave hrane i vježbati. Ne samo da ćete početi da gubite kilograme i izgledati bolje, već ćete se osjećati potpuno drugačije. Voda nije magija za dijetu, jer tijelo zahtijeva i ostale elemente, vitamine da biste vodili aktivan i ispunjen život!

Izvor: muskimagazin.

DREVNA TAJNA S ISTOKA: Ova čudesna biljka liječi na desetine bolesti, a poznata je i kao jedan od najjačih afrodizijaka na svijetu…

Rodna ravnopravnost: Danas žene varaju radi seksa, muškarci iz ljubavi?