in

Deset moćnih voćki za jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta jedan je od najbitnijih faktora kada zavlada neka epidemija u svijetu

Jačanje imuniteta jedan je od najbitnijih faktora kada zavlada neka epidemija u svijetu. Vjerovatno se pitate i koje su to namirnice koje će vam pomoći da popravite i ojačate imunitet.
Imunološki sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovjekovog tijela od potencijalnih napadača koji uzrokuju razne bolesti. Budući da je ljetno vrijeme i na pijacama i u marketima ima raznog voća i povrća, donosimo vam spisak super moćnih voćki koje će vam pomoći da ojačate svoj imunitet.

Narandže imaju obilje hranjivih sastojaka, pogotovo vitamina C koji treba uzimati tokom cijele godine, a ne samo kada ste prehlađeni. Ovaj hranjivi sastojak povećava broj bijelih krvnih zrnaca i održava vaš imunološki sistem. Osim toga, dostupne su tokom cijele godine.

Papaja ojačava imunološki sistem i ima protuupalni učinak na vaše tijelo zahvaljujući enzimu papainu.

Grožđe je bogato vitaminima A, B i C, a osim toga sadrži i veliku količinu minerala i hranjivih tvari poput folne kiseline, enzima, proteina, kalcija, magnezija, kalija, mangana i fosfora.

Mango je dobar izvor vitamina A. Osim toga pun je beta-karotena koji je snažan antioksidant koji štiti oranizam od upala. Ne sadrži masti, holesterol i ima vrlo malo kalorija.

Konzumacija jabuka vam pomaže da se riješite toksina, teških minerala i holesterola. Jabuke su dostupne tokom cijele godine. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij (od 100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još više od 20 antioksidanata.

Lubenica je izuzetno popularna ljeti. Pomaže našem tijelu da ostane hidrirano, a sadrži puno hranjivih sastojaka koji pomažu tijelu da se učinkovito bori s infekcijama. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija te sadrži puno vode.

Nar se nekada smatrao super voćem. Dobar je za rad srca i cijelog tijela. Snižava krvni pritisak i djeluje kao pojačivač energije.

Liči je bogat vitaminom C i sadrži askorbinsku kiselinu. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima pa je zbog toga odličan za sve one koji žele smršavjeti. Sadrži vitamine B kompleksa, minerale i beta-karoten.

Limun je bogat antioksidansima. Izvrstan je izvor vitamina C, a sadrži i folat, kalcij, kalij i bogat je vlaknima.

Osim voćki, da biste ojačali imunološki sistem morate unositi i dovoljno vode, spavati minimalno osam sati dnevno i biti fizički aktivni.

Istraživanja dala odgovor: Zašto starije žene češće rađaju blizance?

Domaćice otkrile savršen trik: Recite zbogom tvrdokornim mrljama